schilderijen

Essays

Grafittical Archaeology

Vanaf 1972 bezocht ik met verschillende tussenpozen Berlijn, een van de fascinerendste steden waar ik de weg ken met haar even gigantische oppervlakte als indringend... Lees meer »

Kunst uit entropie: Tjalf Sparnaay en de archeologie van graffiti

by Dr. Simon McKeown, Head of Art History, Marlborough College, United Kingdom De Nederlandse kunstenaar Tjalf Sparnaay heeft inmiddels een gerespecteerde plek... Lees meer »

Artist's statement:

De schilderijen van Tjalf Sparnaay werken als donderslagen op ons netvlies. Geen andere schilder weet ons zo te confronteren met gewone dingen die ons lief zijn. Vanaf... Lees meer »

De man die iemand anders was

2014
Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct door op Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. Wie naar het Mauritshuis... Lees meer »

Megarealisme, het miljoenvoud van de eenvoud, over het werk van Tjalf Sparnaay

AnnaMarie Hazenberg “ Wil je je ei gebakken of gekookt? Zout en peper erbij? Verse jus? Kop thee?” De werkelijkheid presenteert zich iedere dag opnieuw aan... Lees meer »

Er schuilt een Morris Louis in de rand van de slakom
Het megarealisme van Tjalf Sparnaay

Gebakken eieren, patat, broodjes en ketchupflessen, Barbiepoppen, knikkers en herfstbladeren. Kunstenaar Tjalf Sparnaay brengt dit soort triviale onderwerpen in beeld en... Lees meer »

Portret van de persoonlijkheid van de schilder.

2014
In een bijna vergeten boek van C.J. Holmes, Slade Professor of Fine Art aan de Universiteit van Oxford, staat iets wat Tjalf Sparnaay en zijn werk perfect omschrijft.... Lees meer »

Gooi-en Eemlander

Oktober 2014
HILVERSUM - Kunstenaar Tjalf Sparnaay (1954) houdt wel van een patatje. Elke zaterdag maakt hij een rondje over het marktterrein in Hilversum. Het einddoel is frietkraam... Lees meer »

Collect

December 2014
Lekker Hollands. Megarealist Tjalf Sparnaay in Museum De Fundatie Hij heeft eigenlijk niet zo veel met eten. Is geen ‘foodie’. Maar staat wel bekend om zijn... Lees meer »

Interview with FOODIES WEST, DECEMBER 2013

December 2013
What, to you, is the essence of hyperrealism. Hyperrealism shows the visible world in an extreme detailed way, painted on canvas or whatever. Why do you call it... Lees meer »

The Most Delightful Egg: Tjalf Sparnaay & Hyperrealism

Mei 2013
By Laura Eliza Enrique The roundness of the eye is mirrored by the roundness of the orange and yellowish line, forming a perfect circle almost in the middle, slightly... Lees meer »

Interview Neweekly, China’s biggest Society Magazine

Mei 2013
And here are the questions: 1,Which artist is your favorite? and which food do you like the best?   Johannes Vermeer, Rembrandt and he American Photorealists... Lees meer »

FOUR, prestigious and biggest Magazine on food

2012
1. What is your take on the boundaries between reality and art? I never thought of that in particular, considering my work it means everything is reality but not... Lees meer »

Interview with HR+, the Turkish Art Glossy

summer 2012
6-When you taking photos what do you pay attention for? What is important for you about taking photos It is the second step in the progress of a painting after... Lees meer »

Exactitudeboek 2009 vertaling

Overal ter wereld zijn bewegingen te vinden die vergelijkbaar zijn met de Exactitude-beweging. Sterker nog, een van de kunstenaars die met Exactitude III voor het eerst... Lees meer »